Gratis voor onze Corona helden

Personeel van een corona IC-afdeling willen we graag gratis ondersteuning aanbieden in de vorm van een INDIVIDUELE WANDELOGIE SESSIE, een wandelgesprek van ongeveer 1 uur in de bossen van Dorst.

Door deze wandeling in de natuur met het gesprek ga je ontstressen en je accu weer helemaal opladen! 

Geef jezelf of een held[in] die je hiermee blij kan maken op, dan volgt vanzelf een uitnodiging voor een wandelgesprek met een gespecialiseerde Wandoloog in thuis-, en werksituaties die bekend is met de stress die hier optreedt. 

"Als verpleegkundige op een corona-afdeling in het Ziekenhuis zie ik dagelijks de wanhopige strijd van coronapatiënten die vechten voor hun leven. Sommigen halen het, anderen niet.
Mijn werkdag begint om zeven uur 's ochtends. Elke dag ben ik weer een beetje zenuwachtig voor wat ik ga aantreffen. Hoe is het met de patiënten die er nu liggen? Zijn ze nog op de afdeling, is er verbetering of niet? De werkdag begint met de overdracht van de nachtdienst. Ik begin met controles en het uitdelen van medicijnen aan patiënten. Dat is het eerste moment waarop ik zie hoe het met patiënten gaat.
Eén van de mensen die hier in het ziekenhuis ligt, is een vrouw van wie haar man overleed aan corona op de dag dat ze werd opgenomen. Ze kon dus niet bij de begrafenis van haar man zijn, die moest ze via een iPad volgen. Het zijn verhalen die me enorm aangrijpen.
Als je verdrietig bent of als het gewoon even te veel wordt, dan kun je niet even een knuffel vragen aan een collega. Of even je vriend omhelzen om die steun te krijgen. Dat maakt het wel heel erg lastig.
Het werk gaat gewoon door. Er zijn nog veel meer patiënten om voor te zorgen. Aan een man vroeg ik een keer of hij weleens angstig was, zo op zijn kamer. Hij pakte mijn hand en zei: 'Ik wil nog niet doodgaan. Ik wil zo graag terug naar mijn vrouw'. Ik antwoordde dat we er voor hem zijn. En dat we er alles aan doen om te zorgen dat dat lukt. Het mooie nieuws is dat hij nu thuis is en lekker bij zijn vrouw kan zijn." - Demi van Uden


Adres waar de wandeling start:
Hoevestraat 12 4903RR Oosterhout/Dorst

Telefoonnummer Praktijk:

+31(0)653528138

Zie hier de startplaats van de wandeling

De lange zijstukken van haar gele schort wapperen om haar heen terwijl verpleegkundige Annemarie (39) met stevige pas uit de kamer van patiënt M. komt. Haar ogen staan bezorgd, tenminste dat denk ik, want het blijft moeilijk een gezicht te lezen als je alleen iemands ogen kan zien omdat de rest door een mondmasker wordt bedekt. "Meneer zegt dat hij zich hartstikke goed voelt, zit rechtop in bed de krant te lezen, kijkt helder uit zijn ogen. Maar de metingen zijn niet goed, zijn bloedsaturatie is sterk achteruitgegaan. Inééns."

HEFTIG!

"Goed blijven monitoren", zegt collega Maaike Vriens (24). "Dit is typisch corona."

Even later klopt verpleegkundige Cheyenne (20) op de deur van de kamer ernaast. Ze doet de deur open en draait zich daarna direct om. Als ze de deur vlug gesloten heeft, vouwt ze haar handen voor haar borst. "Zijn familie wuifde me weg, volgens mij is mijn patiënt nu aan het overlijden."

Zijn overlijden is geen verrassing, de familie van de patiënt waakt al een paar dagen. Cheyenne zorgt al uren dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen. Toch schrikt ze. "Het is al even geleden dat een patiënt van mij overleed." Collega's komen om haar heen staan. "Gaat het?" Ja, het gaat. Dan gaat de bel van de kamer, een rood lampje boven de deur begint te knipperen. De collega's weten genoeg; de familie heeft die knop ingedrukt, het is gebeurd. Gesterkt met een zachte 'zet hem op' gaat Cheyenne weer de kamer in. Deze keer blijft ze lang binnen.