Datingproblemen? 5 tips om datingstress te voorkomen

Daten is voor iedereen spannend, maar voor sommige mensen is het extra lastig. Denk aan mensen die last hebben van faalangst, veel zenuwen of met weinig zelfvertrouwen.

Hieronder geef ik een paar tips om om te gaan met datingproblemen en datingstress te voorkomen.

Spreek af op een vertrouwde plek

Een eerste date is altijd spannend. Zorg er daarom voor dat je afspreekt op een plek die je zelf goed kent en waar je je relaxed voelt. Op die manier voel je je minder gespannen en heb je in ieder geval een ding minder om je zorgen over te maken. Als je afspreekt in je stamkroeg [maar dat gaat nu even niet door Covid] dan bevindt je date zich op jouw terrein waardoor jij je meteen al zekerder voelt. Dat kan ook in een bos zijn waar jij vaak wandelt of een bankje in een park.

Als je het ook een beetje eng vindt om een vreemde te ontmoeten dan kun je altijd afspreken met een vriend of vriendin dat diegene tijdens de date ook op die plek zal zijn of daar [toevallig] even langs wandelt.

Maak een korte afspraak

Als je voor de eerste keer afspreekt doe dat dan niet te lang. Want tijdens Covid is er niet veel mogelijk. Als het goed bevalt kun je altijd nog samen wat gaan wandelen en een patatje eten bij een kraampje in de buurt van het bos. Een korte afspraak voorkomt dat je de hele tijd vastzit aan een date die tegenvalt. Zorg ervoor dat je met eigen vervoer gaat zodat je niet afhankelijk bent van ander vervoer.

Bereid je voor

Als je het echt heel spannend vindt dan kun je je op een date best voorbereiden. Verzin bijvoorbeeld een paar onderwerpen waar je over kunt praten als het stilvalt. Stel je date veel vragen, dan komt er altijd wel weer een onderwerp waar je op in kunt haken. Als je nog niet zo ervaren bent met daten kun je ook eens een proefdate doen met je beste vriend of vriendin zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten.

Zij stellen je misschien vragen waar je nog nooit over nagedacht hebt. Zo ga je beter beslagen ten ijs je date tegemoet.

Probeer je te ontspannen

Neem voor je date een ontspannend bad of steek bijvoorbeeld wat wierook aan waardoor je je relaxt voelt. Trek je favoriete outfit aan waarin je je altijd goed voelt en niet dat nieuwe jurkje waarin je je nog niet helemaal zeker voelt. Als je ontspannen je date ingaat is dat niet alleen voor jezelf fijner maar ook voor de ander.

Maak er geen big deal van en zie het als een leuk uitje en niet als iets waar je leven vanaf hangt. Valt de date tegen? Dan heb je hooguit een tegenvallende ontmoeting gehad. De kans is een stuk groter dat je een gezellige date hebt, ook als er geen romantische klik is. Het is altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

Doe iets actiefs

Wanneer je het ongemakkelijk vindt om recht tegenover elkaar te zitten en met elkaar te praten plan dan een wandeling. 

Je vermijdt ook dat je elkaar de hele tijd in de ogen moet kijken, iets wat erg spannend is als je iemand nog maar net kent.

Wil het alsmaar niet lukken? 

Heb je al inmiddels een aantal ontmoetingen gehad en verliefd geworden? Zijn de relaties die ontstaan zijn elke keer van korte duur? Gaat de verliefdheid elke keer weer  vrij snel voorbij? Dan kan het zijn dat er in de communicatie [vaak onbewust] in het begin al wat mis is gegaan. Dan is het misschien raadzaam om het er eens met Dr.Love over te hebben.