Liefde in tijden van eenzaamheid

Liefde, erotiek en seksualiteit; onderwerpen die nooit aan belangstelling zullen inboeten. Samen met Erwin Mortier reviseerde en actualiseerde Paul Verhaeghe zijn spraakmakende bestseller Liefde in tijden van eenzaamheid, drie kritische verhandelingen over de hedendaagse seksuele verhoudingen tussen mannen en vrouwen. In een verhelderende en scherpe analyse gaat Verhaeghe in op de tijdloze en de tijdgebonden achtergronden van wat mensen zowel beweegt als verlamt op het terrein van de erotiek, en op de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke seksuele fantasieën. Ook beschrijft hij Freuds tegenstelling tussen Eros en Thanatos en wat het oedipuscomplex en macht daarmee te maken hebben. Tot slot gaat hij na waarom culturele veranderingen zoals de seksuele revolutie de man-vrouwverhouding niet alleen bevrijd maar ook problematischer gemaakt hebben.

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Tussen hysterie en vrouw (1996) en Over normaliteit en andere afwijkingen (2002) won hij internationale erkenning als Freud- en Lacankenner. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998), een kritische analyse van de hedendaagse verhoudingen tussen man en vrouw, brak hij door naar een algemeen publiek. Het werd een internationale bestseller; het boek werd in acht talen vertaald. Van Het einde van de psychotherapie zijn meer dan 12.000 exemplaren verkocht. Paul Verhaeghe is ook bekend van zijn boek Identiteit uit 2012, over de vorming van de hedendaagse identiteit. Op bol.com vind je alle boeken van Paul Verhaeghe, waaronder het nieuwste boek van Paul Verhaeghe.
Auteur van o.a. Intimiteit" 

''Beste Thomas, 

Fijn dat je nog aan Marlies hebt gedacht en we gewandeld hebben. Ze is gestopt met haar studie, in overleg met haar vader, ben er blij om zij voelt zich beter.

Haar studiekeuze en alles maakte haar niet vrolijk. Volgend jaar kiest ze voor iets anders, we zijn daar nu mee aan de slag.

De corona maatregelen treffen haar ook hard vind ik. Ook zie je dat bepaalde dingen noodzakelijk zijn voor haar. De noodzaak aan structuur als deze wegvalt dat moeilijk op kunnen lossen. De noodzaak aan sporten in teamverband, geen discipline om het alleen te doen... geen papa die in de buurt is, hier boos om..

Corona maakt alles veel scherper en pijnlijker. Ze zit nu te gamen met de vriendin van mijn dochter, we maken er maar het beste van.

Marlies is weer aan het werk, bezig met rijles en we kijken naar een nieuwe studie verder is het vooral kalm en alles gaat een beetje traag.

Wat toch vooral door het gesprek met jou komt is dat ze weet dat ze nu iets anders moet gaan doen. Plan B is rijbewijs, keuze studie, werken en dat we een puppie hebben! Hij is er nu twee maanden. We hebben er veel plezier van. Vanmorgen hebben we samen in het bos gewandeld.

Geeft Marlies ook structuur als ik werk.

Mocht ik weer raad nodig hebben dan kom ik graag nog een keer wandelen.

Ik denk ook dat ik dit moeilijker vond/ vind dan Marlies.

Vriendelijke groet, de moeder van Marlies, Annet''